Во разговор со Тонкица Митровска

Тонкица Митровска р.1948, дипломиран графичар,  е една од првите кои работат на анимиран филм во Македонија. Таа во нејзината кариера има соработувано со сите автори и режисери и е инволвирана во речиси сите филмови. Во 1995г. Тонкица, заедно со Делчо Михајлов го снима Крај.

„Крај“ Тонкица Митровска, Делчо Михајлов 1995г.Во продолжение парафраза од разговорот со Тонкица Митровска:


Kога првпат се сретнавте со анимиран филм?

Во средно уметничко, имав двајца „школски“ од Нови Сад кои живееа кај Дарко Марковиќ.  Дар-Mар беше личност преполна со идеи и многу плоден автор, во тоа време се бавеше со карикатура и беше многу активен со редакција „Остен“. Дружевме и почнавме да работиме како дел од тимот на Дарко на изложбите на карикатури и светската галерија на карикатури.
Тоа беше негде 1970  година, уште тогаш идеата за анимиран филм беше во зародиш.
Во 1972, имаше многу добри карикатури од цел свет и гости кои беа дојдени. Дарко предложи карикатурите кои беа наградени, нормално во согласност со авторите, да се анимираат.
Спонтано, ентузијастички го учевме анимираниот филм, дури и Дарко, практично ние така почнавме.
Јас прва работа што ја работев е да го пренесам цртежот на фолија, после постепено почна да нѐ воведува, со фазирање, анимација…

Каков беше  статусот на анимираниот филм во тоа време?

Никаков, немаше воопште анимиран филм, барем јас незнаев , мислам дека Петар Глигоровски, тој има направено прв анимиран филм, меѓутоа го работел во „Загреб филм“, таму го цртал, го снимал, можеби и живеел таму.. не го познавав Петар тогаш, го запознавме откако се формираше оделението за анимиран филм при Вардар Филм.

Одделението за анимиран филм при „Вардар филм“?

По иницијатива на Дарко, заедно со директорот на „Нова Македонија“ („Остен“ беше во склоп) предложиле да се формира одделение за анимиран филм и тимот од „Остен“ се префрли во „Вардар филм“ во 1975 г.  Од мај 1975 практично е формиран анимиран филм при „Вардар филм“. Таму бевме : Дарко Марковиќ, Владимир Бороевиќ, (Славољуб) Игњатовиќ, јас, мојата колешка Милка (Ковиловска, н.з.), Афродита Марковиќ, Делчо Михајлов и Боро Пејчинов… а најпосле се приклучи и Перо (Петар Глигоровски, н.з.)

„Рака“ Дарко Марковиќ 1980г.

Како изгледаше процесот на создавање на анимиран филм во „Вардар филм“?

Дарко, Пејчинов, Глигоровски и Делчо беа автори и режисери, процедурата беше да конкурираат врз основа на сценарио или синопсис, го даваа на работнички совет кој заедно со уметничкиот директор одлучуваше кои филмови ќе се снимат. Потоа се формира тим и се почнуваше со работа.

На пример, кога се снимаше филм на Дарко Марковиќ: откако ке направеше книга на снимање и сториборд по кадри, Дарко – ги црташе главните ликови и почнуваше со анимација, фазерите се уклучуваат со цртање на меѓуфази. Кога ќе е готов цртежот, оди на рачно копирање на фолија. Потоа се бои од другата страна.

Кога сѐ ќе беше завршено, илјадници фолии, позадини, сценографија, ги носевме во Загреб на снимање.

Фолија и позадина од филмот „Адам (5 до 12)“ на Петар Глигоровски 1977г.Во тие години многу се работеше, имам работено со сите режисери. Филмовите на Петар Глигоровски беа по специфични, преку цртежот ја режев фолијата со специјален скалпел, во еден мах, ја следиш линијата како да ја црташ, а да не ја оштетиш хартијата одоздола. Перо знаеше да ми каже: „Tи си цар, ти да си у Загреб ќе имаш миљони, многу ми се свиѓа. Следниот ден ќе ми каже; не е добро.“ А тоа истото. Перо беше интересен карактер.

Да го спомнам Мирослав Грчев. Бевме екипа во „Загреб филм“, таму работевме неколку недели. Се снимаше филм на Дарко и филмот „Знаме“ на Грчев …

Црно знаме.

Какво и да е, и на него работев;  почнуваат демонстрации и еден оди со знаме, ги води тие зад него оди, оди, оди, и доаѓаат до провалија, тој застанува, сите други паѓаат, тој останува. „Воџа!?!“
како викаат, „будале гину за идеале“. Тоа е стара парола од времето уште од социјализмот: „Само будале гину за идеале.“

„Црно знаме“ Мирослав Грчев 1980г.Продолжува

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s